Rügen – dag 2

Written by Jan Douwe

Vanochtend zijn we vroeg wakker. Het bed slaapt toch niet helemaal zoals thuis, dus we liggen toch te woelen en te draaien. Silke en Thijs zijn rond 6:50 wakker en mogen van ons nog wat tv kijken. We zijn nog te moe om uit bed te komen, en het is best nog wel vroeg. Rond 7:30 rol ik toch uit bed, en sta om 8:00 bij de bakker. Het welgemeende Gutenmorgen Hollandse stijl wordt niet door iedereen gewardeerd. Ik neem een zak bolletjes mee en 2 koffie to go.

We doen een ontbijtje en daarna maken we ons klaar voor de boottocht naar de krijtrotsen. We hebben om 10:45 een afspraak met de Lady von Busum die ons naar de krijtrotsen zal brengen. We lopen rond 10:15 daarom naar de haven en wachten daar op de boot. Er staat een frisse stevige bries, en het voelt een stuk kouder dan gisteren. De bedoeling is dat we vanaf de haven in ongeveer een half uur naar de Koningstoel varen, daar draaien en weer terug naar de haven gaan. Het geheel zou dan ongeveer een uur in beslag moeten nemen. Op de heenweg hebben we lekker de wind mee, dus het gaat vrij vlot. De zee is verder ook rustig dus niemand hoef voor de 2e keer te genieten van het ontbijt. Onderweg kunnen we genieten van de krijtrotsen, die op sommige plekken meer dan 40 meter hoog zijn. De wind is op zee nog kouder dan in de haven, dus niet iedereen is de hele tijd buiten.

De boot waar we mee gaan varen

De eerste krijtrotsen

De koningstoel met uitkijkpunt

En nog een filmpje van het terug varen.

Nadat we terug zijn in de haven gaan we eerst terug naar ons appartement, morgen is de dag van de arbeid, wat voor onze Duitse vrienden (hoe ironisch) een vrije dag is. Dus we moeten mog even snel wat boodschappen inslaan, want morgen is alles gesloten.

Hierna gaan we met de auto richting Prora, een oud Nazi bouwwerk uit de jaren 30 van de vorige eeuw. De bouw van dit complex is door Hilter zelf bevolen, en was bedoeld in als vakantie oord voor arbeiders. Door het uitbreken van de 2e wereld oorlog is de bouw stil komen te liggen en heeft het pand uiteindelijk in de oorlog gediend als noodopvang voor vluchtelingen uit Hamburg.

De wind is wat gaan liggen, en het zonnetje schijnt weer uitbundig, dus het is prima weer om even op het strand rond te lopen, wat we dus ook maar even doen.

Geen Duitser te bekennen op dit strand..

Het is heerlijk rustig op het strand, her en der verdwaald lopen wat mensen

Mooie schelp die Silke gevonden heeft

Schelp van Thijs met inhoud

En ik vind zowaar een paar stukken barnsteen

Een gedeelte van het complex is ondertussen verbouwd tot luxe vakantie woningen.

En er wordt nog druk gebouwd aan de andere panden

We rijden hierna nog even naar een ander stuk van Prora, lopen daar ook nog even over het strand en genieten wat van het uitzicht. Het is ondertussen 17:30, dus we vinden het voor vandaag wel weer prima. Tijd om naar huis te gaan.

Martine en Thijs lopen nog een keer naar de haven nadat Silke op bed ligt.

Morgen gaan we nog een keer terug naar Prora, het lijkt erop dat we een stuk gemist hebben wat we zeker nog even willen zien. En daarnaast staat het boomkruinwandelpad op het programma

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − elf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.